Påverkar skärmtid barns hälsa och har den negativ eller positiv effekt på den kognitiva förmågan?
Enligt en studie frÃ¥n Karolinska Institutet och Vrije Universiteit Amsterdam kan datorspel bidra till högre intelligens hos barn. Över 9000 pojkar och flickor i USA deltog i en studie som publicerades i maj 2023 i tidskriften Scientific Reports.Â
Vid nio-tio års ålder fick barnen göra psykologiska tester som gav ett mått på deras kognitiva förmåga. Barnen och deras föräldrar fick även svara på frågor om hur mycket tid barnen ägnade åt tv- och videotittande, datorspel och sociala medier.
Testerna upprepades efter två år med 5000 av barnen. Resultatet visade att de barn som spelade mer än genomsnittet, en timme om dagen, hade ökat sin intelligens med ungefär 2,5 IQ-poäng mer jämfört med genomsnittet.
Studien visade varken positiv eller negativ effekt av tv- och videotittande eller sociala medier.Â
– Resultaten ger stöd för att skärmtid överlag inte har någon negativ effekt på barns kognitiva förmåga, och att datorspelande tvärtom kan bidra till högre intelligens. Detta är i linje med flera experimentella studier av datorspelande, säger Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet, som författat studien tillsammans med sin kollega i Amsterdam, Bruno Sauce.
Forskaren Elza Dunkels är specialiserad pÃ¥ barn och ungas internetanvändande. Hon menar att det viktigaste inte är hur länge barn använder skärmen utan vad barnen gör med paddan eller telefonen.Â
– Skärmtid kan innebära flera fördelar –
som att barnen blir digitalt kompetenta och lär sig nya saker. Regler om skärmtid måste sättas utifrån varje barns förutsättningar, säger Elza Dunkels.